Barion Pixel

🐥🐰 Kedves vásárlóink! A húsvéti rendelések leadási határideje: március 24. vasárnap éjfél 🐰🐥

06-30/777-8231

Hívható a munkanapokon
10:00-től 17:00-ig

info@littleone.hu

Az ingerszegény babaszoba negatív hatásai a fejlődésre

Miért létfontosságú az ingergazdag gyerekszoba?

A környezetünk óriási hatással van ránk – gondoljunk csak bele: ha közeli hozzátartozónk mélabús hangulatban van, az könnyedén ránk ragad. Amikor a párunk izgul a munkája miatt, mi is vele együtt idegeskedünk. Ha pedig a gyerekünkről van szó, az együttérzés még inkább mélyebb szintű, hiszen, ha kisbabánk beteg, aggódunk érte, és szinte érezzük a fájdalmát, szenvedését.

Hogyha egy felnőtt emberre, aki teljesen tudatában van az érzelmeinek és gondolatainak, ekkora hatást gyakorol a környezete és az ingerek, amik nap mint nap érik, képzeljük el, ez milyen erősen befolyásolhatja egy kisgyermek hangulatát, sőt, fejlődését a korai szakaszokban.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a gyerekszobában uralkodó színek, mintázatok és tárgyak jelentős hatással bírnak a pici hangulatára, és az értelmi fejlődéséhez is nagyban hozzájárul – vagy éppen hátráltatják. A helység domináló színe képes lenyugtatni, inspirálni, motiválni vagy éppen felizgatni a babát.  A meleg árnyalatok, mint pl. a citrom- és narancssárga, képes vidám és kellemes hangulatot kreálni, míg a zöld, ami a természet egyik színe, harmóniát és nyugalmat teremt, a lila pedig a kreativitásnak ad teret.

Azonban a festékes paletta gondos kiválasztása mellett, a kisbabát érő többi benyomásra is elegendő figyelmet kell fordítani, hiszen kimutatott adat, hogy az ingerszegény környezetben felnevelt gyerekek átlagosan fél éves lemaradást mutatnak szellemi fejlődésben a társaikhoz képest. Ennek hosszú távon komoly következményei lehetnek, ugyanis a hátrány nem minden esetben fordítható vissza.

Mi történik a gyerekkel, ha nem éri elegendő inger, vagy éppen abban az esetben, ha negatív impulzusokat kap?

  • Visszamarad mind az értelmi, mind az érzelmi fejlődésben,
  • nem lesz eléggé önálló – állandóan veled szeretne majd játszani, nem mer egyedül cselekedni
  • mivel nem köti le a környezete, nem tölt elég időt egyes tevékenységekkel, ezáltal a koncentrációs képessége nem fog megfelelően fejlődni és
  • bús, unott gyermekké nő, aki valószínűleg felnőttként is magával hordozza ezeket a tulajdonságokat.

Azonban, ha az említett hibákat kiküszöböljük, sokkal sikeresebbek leszünk egy vidám gyerek felnevelésében. Ha a babaszoba színvilága harmonikus, a tapéta aranyos mintákkal díszített, a kedvenc játékai rendezetten el vannak rakva, és elegendő fény jut a szobába, valószínűleg kipipálhatjuk a „megfelelő gyerekszoba” rubrikát.

Csakhogy, a kicsiket érő ingerek nemcsak a gyerekszoba 4 fala közül jöhetnek, hanem az őket körülvevő emberektől is egészen nagy arányban kapják. Pár hónapostól kb. 3 éves korig a gyerekeknek minden, ami körülöttük van és történik új, ismeretlen és izgalmas. A beszéd és az arcmimika tudatos elsajátítása szinte teljes egészében az őket környező felnőtteken múlik, hiszen a gyerek azt fogja megtanulni, amit a családban, bölcsődében lát.

Éppen ezért, elengedhetetlen tényezőnek tartom azt, hogy a kisgyerekek egy vidám közegben nevelkedjenek. Ha anya meg apa sokat mosolyog, garantáltan a kicsi is mosolygós természetű lesz. Noha, nem olyan egyszerű mindig csak fülig érő szájjal tenni napi teendőinket vagy gügyögni a síró babához, ám ez könnyen orvosolható. Vicces, illetve kedveskedő feliratos egyedi termékeink segíthetnek az állandó jókedv megtartásában.

Képzeld csak el, ha a kisbabádon egy „Se póló, se cipő. Valószínűleg apával vagyok” vagy éppen egy „Boldog Nőnapot Anya. Apa azt üzeni, nagyon szeretünk” feliratú body lenne – mindenkit mosolyra derítene, ahogyan meglátná. Így gyereked mindig jókedvvel, boldogsággal lenne körülvéve, ami kétségtelenül pozitív hatással lenne fejlődésére. Egy szó, mint száz, minden nap mókával és kacagással telne.

Az, hogy vidámságot hozhatok a kisgyermekes családok életébe a fő oka annak, hogy elindítottam a vállalkozásomat. Számomra fantasztikus érzés, ha tudom, hogy egy vicces vagy szívmelengető üzenettel mosolyt csalhatok a fáradt anyukák és nyúzott apukák arcára, ezzel színt hozva a mindennapjaikba. A feliratos body-k is pontosan ezt a küldetésemet szolgálják, és remélem, Neked is sikerül egy csepp boldogságot teremtenem.

Láttad már a body kínálatunkat? Vess rá egy pillantást, és találd meg azt, ami Neked a legnagyobb mosolyt csalja az arcodra. Biztos vagyok benne, hogy a kisbabád is csodásan érzi majd magát benne.

Legújabb termékeink